Microsoft is een van de bekendste bedrijven ter wereld. Maar hoe is het zo succesvol geworden? In deze blogpost nemen we een kijkje in de geschiedenis van Microsoft, van zijn bescheiden begin tot zijn huidige positie als techgigant. We zullen de sleutelmomenten in de geschiedenis van Microsoft verkennen die het bedrijf hebben gevormd tot wat het vandaag is.
Dus zonder verder oponthoud, laten we beginnen!
1975-1986: De beginjaren
Microsoft werd in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen, twee studenten computerwetenschappen aan de Harvard Universiteit. Het was een opwindende tijd in de tech-wereld, want personal computers begonnen net aan populariteit te winnen. Vanaf het begin richtte Microsoft zich op het maken van software die met een grote verscheidenheid van verschillende computerplatforms gebruikt kon worden, in plaats van gebonden te zijn aan een enkel apparaat of bedrijf. Hun eerste belangrijke uitgave was de programmeertaal Basic, waarmee PC gebruikers hun eigen programma’s konden schrijven.
In de volgende jaren breidde Microsoft zijn portfolio van software-aanbod verder uit, en bracht producten uit als Word en Excel, die al snel industriële standaards werden. Maar pas in 1981 beleefden ze hun eerste echte doorbraaksucces met MS-DOS, een besturingssysteem voor personal computers. Dit betekende een scharniermoment voor Microsoft en lanceerde hen op hun weg naar ongelooflijke groei en succes.
Microsoft bracht de eerste versie van Windows uit in november 1985, en het werd al snel een van de vlaggenschipproducten van de onderneming. Windows stelde gebruikers in staat meerdere programma’s tegelijk te bekijken en creëerde een gebruikersvriendelijker interface dan eerdere besturingssystemen.
De beginjaren van Microsoft zagen baanbrekende innovaties en een opmerkelijke groei voor dit baanbrekende techbedrijf. En ondanks alle veranderingen en uitdagingen waarmee ze in de loop der jaren te maken kregen, is één ding constant gebleven: hun streven om software van hoge kwaliteit te maken voor gebruikers over de hele wereld.
1987-1994: De opkomst van Windows
In 1987 bracht Microsoft Windows 2.0 uit, dat verbeterde grafische mogelijkheden en verbeterde multitasking mogelijkheden had. Twee jaar later bracht Microsoft Windows 3.0 uit, dat een van de populairste besturingssystemen aller tijden werd. Met een nieuwe grafische gebruikersinterface, betere prestaties, en ondersteuning voor 256 kleuren, verstevigde Windows 3.0 Microsofts positie als toonaangevend softwarebedrijf. In 1992 bracht Microsoft Windows NT uit, een krachtiger en robuuster besturingssysteem, ontworpen voor bedrijven.
In 1994 bracht Microsoft Windows 95 uit, dat belangrijke verbeteringen bevatte ten opzichte van zijn voorganger en veel functies introduceerde die nu als vanzelfsprekend worden beschouwd, zoals deStarttoets en de taakbalk. In de volgende jaren zou Microsoft nieuwe versies van Windows blijven uitbrengen, waaronder Windows 98, Windows 2000, en Windows XP.
Elke nieuwe uitgave zou voortbouwen op het succes van zijn voorganger en Microsoft verder vestigen als ’s werelds toonaangevende leverancier van software voor desktop computers.
1995-2000: De geboorte van MSN
In 1995 introduceerde Microsoft Windows 95, een krachtig besturingssysteem dat PC gebruikers een stap dichter bij een naadloze integratie met het internet bracht. De lancering ging gepaard met MSN – Microsofts online dienst en voorloper van de huidige populaire website en mobiele app. MSN bood nieuws, weerberichten en sportupdates, maar ook chatrooms waar medegebruikers met elkaar in contact konden komen.
Na verloop van tijd werd echter duidelijk dat sites als MSN meer nodig hadden dan alleen inhoud als ze wilden concurreren met gevestigde spelers als Yahoo! en Google. Met dit in gedachten onthulde Microsoft MSN 2.0 in 1998: Een geheel vernieuwd platform gericht op gebruikerservaring en met tientallen belangrijke functies, waaronder dynamische inhoudsfeeds, gepersonaliseerde zoekresultaten en intuïtieve navigatiemiddelen.
Deze nadruk op betrokkenheid van de gebruiker is wat de nieuwe MSN een succes maakte, en het blijft een kernonderdeel van Microsofts aanpak van productontwikkeling vandaag de dag.
2001-2005: Het tijdperk van de Xbox
n 2001 maakte het bedrijf een grote stap in de spelindustrie met de lancering van de Xbox. De Xbox was een enorm succes en verkocht meer dan 24 miljoen exemplaren in de eerste vier jaar dat hij op de markt was. Sindsdien heeft Microsoft verschillende bijgewerkte versies van de Xbox uitgebracht, waaronder de Xbox 360 en de Xbox One. Het bedrijf heeft zijn spelaanbod ook uitgebreid met de lancering van de online speldienst Xbox Live. Met meer dan 25 miljoen “game pass” abonnees is Xbox Live een van de populairste online speldiensten ter wereld.
In 2005 bracht Microsoft de allereerste console-exclusieve MMO uit, Final Fantasy XI. Het spel was een commercieel succes en verkocht meer dan 2 miljoen exemplaren. Microsofts intrede op de gamemarkt was enorm succesvol, en het bedrijf is sindsdien een van de meest dominante krachten in de industrie geworden.
2006-2010: Windows Vista en Office 2007
De vroege jaren 2000 waren een tijd van verandering voor Microsoft. In 2006 bracht het bedrijf Windows Vista uit, dat een grote revisie van het Windows besturingssysteem was. Het nieuwe OS bevatte een aantal belangrijke veranderingen, waaronder een nieuwe look en feel, een verbeterde zoekfunctie, en betere beveiligingsfuncties. Vista werd gevolgd door de release van Office 2007, dat een nieuw bestandsformaat introduceerde dat Office Open XML heette.
Het nieuwe formaat maakte het gemakkelijker om bestanden tussen verschillende programma’s en platforms te delen. Microsoft bracht ook Office 2010 uit, dat ondersteuning voor apparaten met aanraakscherm toevoegde en een aantal andere verbeteringen bevatte. 2010 was ook het jaar waarin Microsoft zijn Kinect sensor lanceerde, waarmee gebruikers spellen en andere software met hun lichaamsbewegingen konden besturen.
2011-2015: De opkomst van Azure en Surface
In 2011 lanceerde Microsoft een nieuw platform voor cloud computing, Azure genaamd. Dit innovatieve platform was ontworpen om bedrijven van alle groottes te helpen hun gegevens veilig op te slaan, te beheren en te benaderen van overal ter wereld. In de volgende jaren maakte Azure een snelle groei en adoptie door, en werd een van de populairste beschikbare cloud diensten.
Naast zijn succesvolle cloud-activiteiten zag Microsoft ook veel succes met zijn lijn Surface-apparaten. Deze krachtige tablets, die in 2012 werden gelanceerd, bevatten veel van de functies die gebruikers zo leuk vonden aan laptops en smartphones, zonder de traditionele omvang of het gewicht. Ze waren niet alleen slank en licht, maar konden ook programma’s op desktop-niveau draaien dankzij Microsofts krachtige mobiele besturingssysteem. De populariteit van de Surface bleef de volgende jaren stijgen naarmate meer en meer bedrijven en consumenten deze nieuwe generatie mobiele toestellen omarmden.
Het heden en wat er nog komen gaat
De missie van Microsoft is “om elke persoon en elke organisatie op de planeet in staat te stellen meer te bereiken”. Het is inmiddels één van ’s werelds meest waardevolle bedrijven, met een marktwaarde van meer dan € 1 biljoen in 2019.
Het bedrijf heeft een gediversifieerde bedrijfsportfolio die cloud computing, artificial intelligence (AI), mixed reality (MR), gaming, en productiviteitsproducten en -diensten omvat. De laatste jaren heeft Microsoft grote stappen gezet in AI met de ontwikkeling van zijn Azure cloud platform en cognitieve diensten. Het bedrijf investeert ook fors in gaming met zijn Xbox spelcomputer en zijn overname van Mojang, de ontwikkelaar van het populaire Minecraft spel.
Met het oog op de toekomst richt Microsoft zich op het bevorderen van digitale inclusie en duurzaamheid met zijn technologieproducten en -diensten. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 koolstofneutraliteit te bereiken en tegen 2025 1 miljard mensen digitale vaardigheden bij te brengen.
Slotgedachte
Vandaag blijft Microsoft innoveren op allerlei gebieden, waaronder kunstmatige intelligentie en gemengde werkelijkheid. Als we vooruitkijken naar wat er komen gaat voor dit baanbrekende technologiebedrijf, is het duidelijk dat Microsoft nog vele jaren een belangrijke rol zal blijven spelen bij het vormgeven van de toekomst van de computerwereld!
Bedankt voor het lezen!